Reserva de la biosfera

Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera (2005): verd fosc, països amb més de 35 reserves; verd oliva, entre 20 i 34; verd clar, entre 15 i 19; verd herba, entre 10 i 14; verd herba clar, entre 5 i 9 i groc, entre 1 i 4. Les reserves transfrontereres s'han redistribuït entre els països en qüestió i, per tant, s'han comptat en diverses ocasions

Una reserva de la biosfera és un espai protegit que forma part de la xarxa d'àrees geogràfiques representatives dels diferents hàbitats del planeta, abraçant tant ecosistemes terrestres com marítims, que s'inclou dins del Programa Home i Biosfera (MAB),[1] iniciat per la UNESCO el 1971[2] amb l'objectiu de conciliar la conservació de la natura i l'ús dels recursos naturals, esbossant el concepte actual de desenvolupament sostenible.

Aquestes reserves de la biosfera estan reconegudes internacionalment, encara que romanen sota la sobirania dels seus respectius països, i no estan cobertes ni protegides per cap tractat internacional. Se seleccionen pel seu interès científic, basant-se en una sèrie de criteris que determinen si un espai s'inclou en el programa.

La funció principal d'aquests espais és òbviament la conservació i protecció de la biodiversitat. No obstant això, també es persegueix el desenvolupament econòmic i humà d'aquestes zones, així com la investigació, l'educació i l'intercanvi d'informació entre les diferents reserves, que formen una Xarxa mundial de reserves de la biosfera. Aquesta xarxa fou establerta el 1995 en la Conferència Internacional sobre les Reserves de la Biosfera realitzada a la ciutat de Sevilla i va rebre l'any 2001 el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia.

L'any 2013, hi havia 621 reserves de la biosfera en 117 països diferents, incloent 12 transfronterers.[3]


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne